Αρχειοθήκη ιστολογίου

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

ΜΙΑ ΕΥΧΗ ΣΑΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΑ

Μια  ευχή σαν παιδική ζωγραφιά
« Έλα  να ξεδιαλέξεις τι  θέλεις  απ’ όλα αυτά τα παλιά σου σχολικά βιβλία. Θέλω να καθαρίσω το πατάρι, τι τα κρατάμε όλα αυτά και μας πιάνουν τόπο;» μου είπε η μητέρα μου μια μέρα. Ομολογώ πως είχα ξεχάσει την ύπαρξή τους. Δεν ήξερα πως τα φύλαγε ακόμα η μάνα μου σ΄ένα χαρτοκιβώτιο  στο πατάρι  του πατρικού μου. Ήθελα  ώρες  για να τα ψάξω καλά και να ξεδιαλέξω τα πιο σημαντικά και τα  πιο καλοδιατηρημένα από το χρόνο.
Χάθηκα μέσα σ΄αυτό  το σκονισμένο κουτί με τις αναμνήσεις από τα σχολικά μου χρόνια. Ήταν πολύ δύσκολο να  τα ξεχωρίσω και να τα βάλω σε μια τάξη. Το βλέμμα μου έπεσε  σ΄ένα μπλοκ ζωγραφικής.  Το ξεφύλλισα  χαμογελώντας  βλέποντας  τις παιδικές μου ζωγραφιές.  Στην πρώτη σελίδα,  η κλασική πλέον ζωγραφιά που φτιάχνουν όλα τα παιδάκια.  Ένα σπιτάκι πάνω σε ένα πράσινο λόφο με φόντο  το γαλάζιο ουρανό κι ένα ήλιο χαμογελαστό με τις αχτίνες του  σαν τα αγκάθια του σκατζόχοιρου. Στην αυλή του σπιτιού πολύχρωμες  κουκίδες για λουλούδια και οι φιγούρες  του μπαμπά και της μαμάς που κρατάνε τα παιδάκια  τους απ’ το χέρι .
  Αυτό το άγγιγμα στα χέρια  του παιδιού, από τη μια ο μπαμπάς και από την άλλη η μαμά, πόση  σιγουριά και ασφάλεια του προσφέρουν. Πόση  αγάπη, που την νιώθει  από την πρώτη στιγμή που ανοίγει  τα ματάκια  του  στο φως.
Ξέρω υπάρχουν παιδιά τυχερά,  αλλά και άτυχα που έρχονται σ΄ ένα κόσμο εχθρικό και δεν έχουν ούτε  καν την αγάπη των γονιών  τους. Σήμερα έχει  δημιουργηθεί ένα εντελώς αποτρεπτικό και εχθρικό περιβάλλον για αυτές  τις  μικρές  και αθώες ψυχούλες που περιμένουν καρτερικά να βρουν την ευκαιρία να έρθουν στη ζωή. Άλλα  χάνουν το δρόμο , άλλα πέφτουν σε λάθος χέρια.
 Άλλα γνωρίζουν τον κόσμο της ματαιοδοξίας και της ύλης και περιφρονούν την αξία των αγαθών που δεν αγοράζονται  με χρήματα όπως είναι η αγάπη, η έννοια, η φροντίδα , αλλά μετράει γι αυτά πόσο  ακριβή είναι φίρμα των ρούχων που θα τους αγοράσει ο μπαμπάς. Κι άλλα δεν έχουν ούτε  το γάλα που θα τα θρέψει . Παιδιά  που ζουν σε  εμπόλεμες  περιοχές και σκοτώνονται ή μένουν ανάπηρα ή πεθαίνουν  από τη πείνα.  Κι εδώ στη χώρα μας που είναι ένας ευλογημένος τόπος φτάσαμε  αυτή την εποχή να αποτρέπουμε τις γεννήσεις.  
 Ναι  είναι δύσκολο σήμερα να γεννηθεί ένα παιδί , αποτελεί τεκμήριο για τους γονείς του που μοχθούν με ανύπαρκτο  μισθό να τα νιώσουν την χαρά της γέννησης  μια νέας  ζωούλας.  Tα πράγματα  είναι δύσκολα  για τους  σημερινούς  νέους  που θέλουν να δημιουργήσουν οικογένεια αλλά δεν τολμούν από αβεβαιότητα και ανασφάλεια για το μέλλον τους.  Δεν ξέρουν αν θα μπορούν να ζήσουν και να αναθρέψουν  αυτό το μικρό πλασματάκι   που θα φέρουν στο κόσμο, γι αυτό  προτιμούν να μη γίνουν γονείς. Όμως πάντα υπήρχαν δύσκολοι καιροί.  Και εμείς γεννηθήκαμε σε δύσκολες εποχές  αλλά μεγαλώσαμε,  κάναμε  παιδιά και προπαντός  κάναμε όνειρα  για το μέλλον τους. 

 Αναπολώντας  τα χρόνια που έζησα,  μπορώ να τα χαρακτηρίσω ευτυχισμένα. Μέσα σ΄αυτά τα παιδικά μου τετράδια βλέπω ένα παιδί που έκανε  όνειρα και ευχές …πολλές  ευχές . Οι ευχές  της ματαιοδοξίας  μου δεν πραγματοποιήθηκαν … όχι….   Όμως  με την ωριμότητα που απόκτησα βλέπω πως οι ουσιαστικές  ευχές  μου  έγιναν  όλες.  Εκείνο που θέλω  τώρα είναι να κοιτάξω ψηλά στο απέραντο σύμπαν,  να ψιθυρίσω σε μια μικρή ψυχούλα που καρτερεί να αποκτήσει  σώμα, να  γίνει οντότητα και να  ευχηθώ μέσα  απ’ τη καρδιά μου να μην  αργήσει  και  χαθεί  στο δρόμο.
Να  υποσχεθώ πως θα το πάρω με το φτερωτό μου ποδήλατο να του γνωρίσω μέσα  από τα παραμύθια μου τον κόσμο, θα του πω για τον δράκο και τη κακιά μάγισσα για να τους εκμηδενίσω στο μυαλουδάκι του και να του μάθω ποιες είναι οι αξίες που πρέπει να εκτιμά και να υποστηρίζει .  
Μη φοβηθείς  τον κόσμο μωρό μου, μη τρομάξεις  με όσα δεις να συμβαίνουν εδώ στη γη, μη διστάζεις να έρθεις επειδή την μανούλα σου την απέλυσαν λίγες μέρες πριν το γάμο της ή  γιατί  ο μισθός του μπαμπά  σου θα μειωθεί κι άλλο. Εσύ  είσαι  αγνό και άδολο !  Εσένα φοβάται  το σύστημα που μας κυβερνά . Εσένα μικρέ μου μονομάχε !!!  Έλα !!!
Με  ακούς  που σου μιλάω ;;  Με βλέπεις εκεί που κρύβεσαι φοβισμένο  και αδύναμο;     
Έλα  και θα γνωρίσεις  απέραντη αγάπη, σε περιμένουν πολλοί άνθρωποι  δικοί σου,  που θα σε θρέψουν με στοργή και ζεστασιά. Έλα και θα σου δώσουμε  όλα  τα εφόδια να παλέψεις και να βγεις νικητής !!!    

Υ.Σ Αφιερωμένο  σ’ όλα τα καινούργια  μωρά που θα έρθουν  ή ήδη έχουν έρθει στο κόσμο  αυτή  τη δύσκολη  εποχή  και  κάνω μια ευχή …να γνωρίσουν ΑΓΑΠΗ γιατί  η αγάπη  θα  τα δυνατά  και θαρραλέα .   

Ζηνοβία Μαρνέζη 19-5-2013


4 σχόλια:

  1. Αλλη μια μικρή ιστορία της Δευτερας απο το MAGIC RADIO LIFE με θέμα ΜΙΑ ΕΥΧΗ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θαυμάσιο... εύχομαι κι εγώ τα καλύτερα στα μικρά αυτού του κόσμου... που ήρθαν... η θα έρθουν!!! να ζήσουν ΑΨΟΓΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή