Αρχειοθήκη ιστολογίου

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΤΕΥΧΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011




ΑΠΟ  ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ  

ΜΙΑ  ΚΟΥΒΕΝΤΟΥΛΑ ΜΕ  ΤΗ ΖΗΝΑ ΜΑΡΝΕΖΗ
 ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΡΙΑ  ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ  









1   Ζήνα  μου, χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσω μαζί σου.  Είναι κάτι που ήθελα να κάνω εδώ και καιρό, απ’ όταν είχα διαβάσει το βιβλίο σου που έχει τίτλο: αναίσθητοι και ονειροπόλοι.  Πες μου λίγα λόγια για το περιεχόμενο του βιβλίου σου...

Σε ευχαριστώ που μου δίνεις αυτή την ευκαιρία να μιλήσω γι ΄αυτό το βιβλίο που  είναι μια κατάθεση ψυχής . Ήθελα από χρόνια να γράψω κάτι για το τόπο μου  και για τα χρόνια που έχω ζήσει , εγώ και οι συνομήλικοι μου .Χρόνια ειρηνικά και ευτυχισμένα.  Να τονίσω τις μεγάλες αλλαγές που επήλθαν στην νοοτροπία μας, στο κοινωνικό μας περιβάλλον, στην ιστορία που έτρεχε και πως εμείς οι απλοί άνθρωποι αντιλαμβανόμαστε  αυτές  τις αλλαγές.  Ακόμη και για  την εξέλιξη της  τεχνολογίας  και των πολιτιστικών γεγονότων . Η ουσία της ιστορίας μου ήταν αυτό ακριβώς , τα τελευταία 50 χρόνια  με επίλογο την 1-1-2000 . Μια ολόκληρη κοινωνία , ένα σύμπαν από πρόσωπα και καταστάσεις με χαρακτήρες που συναντάμε καθημερινά  δίπλα μας,  στον περίγυρό μας , στην οικογένεια μας . Ο τόπος και ο χρόνος λοιπόν είναι αληθινοί , η μυθοπλασία της πλοκής όχι . Αλλά είναι τόσο ζωντανοί οι χαρακτήρες  που μοιάζουν  πραγματικοί .  Και ο τίτλος είναι ο μόνος που το αντιπροσωπεύει ,  αναίσθητοι … αυτοί που νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους και αδιαφορούν για τα συναισθήματα  των άλλων  , και ονειροπόλοι … αυτοί που έχουν όραμα και ιδανικά να φτιάξουν έναν κόσμο δικαίου και αξίας .


2 Έχεις γράψει κάτι άλλο στο παρελθόν, γράφεις κάτι τώρα;

Από μαθήτρια έκανα διάφορες απόπειρες να γράψω , είχα φαντασία και έφτιαχνα σχέδια και πλάνα με πρόσωπα , τίτλους και κεφάλαια  κτλ αλλά λόγω συστολής δεν τολμούσα να τα δείξω σε άλλους . Αυτό είναι το πρώτο μου βιβλίο που λόγω ωριμότητας πλέον αποφάσισα να ρισκάρω και να το δώσω σε εκδοτικό οίκο . Τώρα περιμένω να εκδοθεί το δεύτερο βιβλίο μου , έχει πάρει ήδη την έγκριση προς έκδοση και αναμένω . Έχω δώσει  και ένα παιδικό παραμύθι , αλλά δεν ξέρω αν θα εκδοθεί και  γράφω το τρίτο μου βιβλίο .

3        Πότε αισθάνεσαι ότι γράφεις καλύτερα, ή να το πω πιο σωστά, τι είναι αυτό που σε εμπνέει;  Για παράδειγμα εγώ γράφω καλύτερα όταν είμαι λυπημένη...εσύ;
Εγώ όταν έχω προβλήματα  δεν μπορώ να δοθώ στο βιβλίο μου και καθυστερώ πολύ . Θέλω να είναι ανάλαφρη η ψύχη μου  για να μπαίνω μέσα στην ίδια την κατάσταση που δημιουργώ. Να ζω , να μιλάω,  να ονειρεύομαι με τους ήρωές μου . Πολλές φορές να με οδηγούν οι ίδιοι για την εξέλιξη τους .  Δηλαδή ακόμα κι όταν κάνω τις  καθημερινές μου συνήθειες ,   να τους νιώθω δίπλα μου , να μη φεύγουν καθόλου από το μυαλό μου 
4        Τι πιστεύεις ότι πρέπει να κάνουμε εμείς που γράφουμε για να πείσουμε το αναγνωστικό κοινό να διαβάζει περισσότερο
Να δίνουμε την ψυχή μας σ’ αυτό που γράφουμε . Ο αναγνώστης το καταλαβαίνει . Πρώτα απ’ όλα είμαι κι εγώ αναγνώστης και ξέρω και καταλαβαίνω πότε είναι ένα  βιβλίο μια ψυχρή επαγγελματική  εκτέλεση και πότε ο συγγραφέας έχει δοθεί ολοκληρωτικά σ΄’ αυτό.
5        Ασχολείσαι κυρίως με το γράψιμο ή κάνεις και κάτι άλλο παράλληλα;
Τώρα δεν εργάζομαι , ασχολούμαι μόνο με το διάβασμα και το γράψιμο .
6        Θεωρείς ότι ένας συγγραφέας μπορεί να επιβιώσει μόνο γράφοντας βιβλία;  Είναι δηλαδή μια επικερδής δουλειά;
Πολύ δύσκολο . Ελάχιστοι Έλληνες συγγραφείς ζουν μόνο από την συγγραφή . Στο εξωτερικό είναι αλλιώς τα πράγματα  .
7        Πώς βλέπεις τα πράγματα στην Ελλάδα αυτή την κρίσιμη στιγμή;  Τι πιστεύεις ότι μπορεί να σωθεί σ’ αυτόν τον τόπο;
Βλέπω ότι μας έχουν βάλει σε μια μέγγενη που την σφίγγουν την σφίγγουν μέχρι να μας αποτελειώσουν .  όλα στο βωμό της διεθνούς κερδοσκοπίας . Η Ελλάδα είναι το πειραματόζωο και ακολουθούν και άλλες χώρες . Οι σκέψεις μου είναι πολύ δυσοίωνες και δεν θέλω να τις αναφέρω .  Όμως πιστεύω πως ο Έλληνας όσο κι αν καταποντιστεί και δυστυχίσει και πεινάσει … με λίγα λόγια αν πιάσει πάτο , θα γιγαντωθεί και θα ξανασηκώσει κεφάλι . Τα νέα παιδιά ήδη έχουν πάρει τα ηνία στα χέρια τους , θα κάνουν την δική τους επανάσταση και θα βγάλουν μια καινούργια κοινωνία .  Αυτός είναι ο δικός τους αιώνας  για να γράψουν ιστορία .  

8       Τι ονειρεύεσαι για σένα και για τους ανθρώπους που αγαπάς;
Έχω τρία παιδιά. Δυο αγόρια κι ένα κορίτσι . Πιστεύω πως τα μεγάλωσα μαζί με τον σύζυγό μου με αρχές και ιδανικά . Είναι ενήλικα πλέον έχουν σπουδάσει και εργάζονται με την ανασφάλεια που νιώθουν όλοι οι νέοι για την ανεργία που κτυπάει ανελέητα και τσακίζει τα όνειρα και τις ζωές τους . Εγώ ονειρεύομαι να βρουν τον κατάλληλο άνθρωπο να συμπορευτούν μαζί στο αγώνα της ζωής και να κάνουν μια καλή και σωστή οικογένεια , όπως αυτή στην οποία  μεγάλωσαν .
9        Θέλεις να κάνεις μια ευχή στο αναγνωστικό κοινό των Αναζητήσεων;
Εύχομαι σε σένα και στο αναγνωστικό κοινό των Αναζητήσεων  ΕΙΡΗΝΗ  εκτός από την έννοια  που δίνουμε  για μια κοινωνία χωρίς πολέμους,  πείνα και βία  ΕΙΡΗΝΗ και στις ψυχές μας !  Να βγάλουμε από μέσα μας  τις σκοτεινές και άσχημες σκέψεις που  μας δηλητηριάζουν και σκοτώνουν τις απλές και καθημερινές μας στιγμές .  Η ευτυχία κρύβεται στα πιο απλά πράγματα .  Να ανοίξουμε τις καρδιές μας για την βρούμε .

Σ’ ευχαριστώ θερμά  την Μαρία  Στυλιανού και το περιοδικό ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ  για  την όμορφη κουβεντούλα μας !

Ζηνοβία Μαρνέζη 

Αύγουστος  2011

3 σχόλια:

  1. πολύ ωραία.. καλή επιτυχία Ζήνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ Λαμπρινή μου . Σκεφτηκα να μαζέψω σιγά σιγά όλες τις συνεντευξεις μου για να μη τις χάσω . Αυτή είναι η πρώτη μου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η πρώτη σου συνέντευξη πολύ καλή, καλά έκανες και την εβαλες γιατί ήταν σε ιντερνετικό περιοδικό και δεν ήταν ευκολο βα την δω !! ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΚΟΥΤ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή