Αρχειοθήκη ιστολογίου

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Καλοκαιρινά παιχνιδίσματα

Καλοκαιρινά  παιχνιδίσματα
Η εκφραστική φίλη μας  Κική, δραστήρια και δημιουργική με καταπληκτικές ιδέες πάντα μας παρότρυνε να γράψουμε κάτι καλοκαιρινό !  Ακούω. βλέπω , συλλογίζομαι !!!

Βλέπω !!
Η καλύτερη ώρα για μένα είναι πολύ νωρίς το πρωί να πηγαίνω με το ποδήλατο μου στη θάλασσα.  Να βλέπω αυτή ακριβώς την εικόνα, τον ήλιο που ανατέλλει  απ’ τα Γεράνεια, να κάθομαι με τον καφέ μου σ’ εκείνο το τραπεζάκι κάτω από το δέντρο, να έχω συντροφιά ένα βιβλίο και να ακούω μουσική από το κινητό μου, μέχρι να έρθουν και οι φίλες μου και να απολαύσουμε μαζί την  πρωινή θάλασσα  την πεντακάθαρη, γλυκεία και γαλήνια που μας γοητεύει , μας μαγεύει και μας  προκαλεί να μπούμε  και να βουτήξουμε μέσα της, σαν ξένοιαστα  παιδιά. 

Συλλογίζομαι
Ταξιδεύω με το νου , ονειρεύομαι, δημιουργώ ιστορίες, μ’ ένα τόσο δα κοχύλι , μ’ ένα βοτσαλάκι , μ’ ένα δαντελένιο κυματάκι που σκάει στην αμμουδιά, μ’ ένα  σύννεφο που αλλάζει σχήμα  στον ουρανό… όλα έχουν μια πνοή μέσα τους και  θέλω να τους δώσω ζωή.  

Σκέφτομαι κοιτάζοντας  την θάλασσα  τα καλοκαίρια που έχω ζήσει, γιατί  καλοκαίρι σημαίνει θάλασσα !!
Το καλοκαίρι  στο τόπο μας κρατάει πολύ . Μην ακούς το τραγούδι  που λέει  τα καλοκαίρια  μας  μικρά  και ατέλειωτοι  χειμώνες .  Συμβολικοί  είναι οι στίχοι . Εδώ το καλοκαίρι σημαίνει  ξενοιασιά και όσοι είμαστε  τυχεροί το νιώθουμε ατέλειωτο.  Παίρνει  μέρες  από την άνοιξη  και μέρες  από το φθινόπωρο , ο ήλιος  φωτίζει  τις μέρες  που μεγαλώνουν και η θάλασσα γλυκιά  και γαλήνια  σε  προκαλεί  να πέσεις  μέσα  της, να γίνεις  πάλι παιδί ζωηρό και ξένοιαστο.  Αυτό  είναι το καλοκαίρι, ήλιος , θάλασσα, ποδηλατάδα, φρούτα φρέσκα και ζουμερά,  θερινά  σινεμά,  φεγγαράδα  στις  αμμουδιές και ταβερνάκια πάνω  στο κύμα με θαλασσινούς μεζέδες κρύα μπύρα ή παγωμένο  ουζάκι. 
Ναι  όλα  αυτά  και ακόμα περισσότερα μας προσφέρει το  ατέλειωτο  καλοκαίρι,  αρκεί να αφήσουμε  τον εαυτό μας να θυμηθεί και να νιώσει  πως ήταν παιδί…τότε που δεν είχε βαρύνει ο χρόνος την καρδιά και το μυαλό μας,  με έγνοιες  και βάσανα. Τελευταία  μέρα του σχολείου,  κι άρχιζε το  πανηγύρι.  Μπουγελώματα, φάρσες και πλάκες  με τους συμμαθητές  και μετά ξεφάντωμα στη παραλία.  Χουζούρι  το πρωί χωρίς να μας  πιέζει ο χρόνος , τα βραδάκια άλλοτε  στο σινεμά κι άλλοτε στο ταβερνάκι της παραλίας να μετράμε  το πενιχρό χαρτζιλίκι μας  για μια μερίδα  τηγανιτές  πατάτες  στα τρία κι από μια κόκα κόλα και άμα περίσσευε και κανα φράγκο …ταΐζαμε  και το τζουκ μποξ για να ακούσουμε το αγαπημένο μας τραγούδι.   
Μεγαλώσαμε  και  ξαναγίναμε  παιδιά πάλι  μαζί με τα παιδιά μας.  Ξαναείδαμε  το καλοκαιρινό φως μέσα από τα δικά τους μάτια και ήσαν τόσο πρωτόγνωρα  σαν  να μην τα είχαμε  ξαναζήσει .  Πόσο μ’ αγγίζει  ο στίχος  του ποιητή    « σε αμμουδιές χρυσές …νέοι γονείς με τα μωρά σας». *** Διον. Σαββόπουλος ***
Άλλαζαν  οι καιροί …τώρα εμείς σκηνοθετούσαμε το καλοκαίρι  των παιδιών μας, θέλοντας  να τους προσφέρουμε  τη χαρά  και την ξενοιασιά.  Διακοπές  με  το αντίσκηνο σε κάμπιγκ,   εκδρομές μακρινές  να γνωρίσουν κι άλλα μέρη.  
Και  φτάσαμε  στο σήμερα…  φορτωμένοι  με καλοκαίρια  όμορφα και φωτεινά  σε όλες  τις αποχρώσεις του γαλάζιου.  Ίσως να βάρυνε  η καρδιά μας  από τα χρόνια που μαζεύτηκαν   στη πλάτη μας,  αλλά εκείνο  το παιδί που κρύβεται  μέσα μας  έχει μνήμη και λαχτάρα να ξαναζήσει  την ξενοιασιά και τη χαρά του.  Η λογική του βάζει φρένο και το ξανακλείνει μέσα  στη σκοτεινή σπηλιά του μυαλού,  αλλά εμείς  ας  το αφήσουμε να χαρεί έστω και λίγο για να πάρει δύναμη να αντιμετωπίσει τους χειμώνες.  Αυτό είναι για μένα το καλοκαίρι μου, να ψάχνω ευκαιρίες  για να ξαναγίνω παιδί .

ΑΚΟΥΩ
Ένα αγαπημένο τραγούδι σε  στίχους Άλκη Αλκαίου , μουσική Θάνου Μκρούτσικου και ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά.
Της θάλασσας  τα μάγια !!!!


 Ζήνα Μαρνέζη 3-6-2014

12 σχόλια:

  1. Kαλημερα αγαπημενη μου Ζηνα!
    Πολυ ομορφη η αναρτηση σου!
    Το βλεπω σου και το ακουω σου φανταστικα!
    Το συλλογιζεσαι και δικος μου συλλογισμος!
    Μονο την ιδεα αλλαξε που δεν ειναι δικη μου αλλα της Ελευθεριας (αν πας στην αναρτηση μου πατωντας επανω στο ονομα της θα βρεις το λινκ της).

    Φιλακια πολλα αγαπη! Να εχεις μια ομορφη εμρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Κική μου σ΄ευχαριστώ όπως πάντα που είσαι κοντά μου και να διορθώσω οτι η ιδέα ήταν της Ελευθερίας της φίλης σου , που θα χαρώ πολύ να γίνει και δική μου φίλη ! Άλλωστε οι ωραίες ιδέες πετάνε ελεύθερες όπως είναι και το όνομα της Ελευθερίας !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Ζήνα και καλώς σε βρίσκω σε αγαπημένη στήλη, που έχω καιρό να κάνω τώρα που το σκέφτομαι!
    Μπορείς να την κάνεις μια φορά τη βδομάδα :))
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα και καλό μήνα!!
    Είπες μια μαγική λέξη " ξενοιασιά" !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Κατερίνα , μαγική λέξη η ξενοιασιά και που να την βρούμε ?

      Διαγραφή
  5. Όμορφη ανάρτηση!

    Καλό τριήμερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συλλογίζεσαι εξαιρετικά και σε νιώθω!!!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με ενα τοσο δα κοχυλι και ενα τοσο βοτσαλακι γραφεις αμεσως τραγουδακι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή