Αρχειοθήκη ιστολογίου

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

MAG NEWS magazine


ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ 
 1)  Ζήνα μου, μίλησέ μου λίγο για σένα.Τα παιδικά σου χρόνια, τα εφηβικά σου όνειρα. Πότε και πως άρχισε το ταξίδι σου στον κόσμο της γραφής; Γράφεις από μικρή;

Αν γυρίσω πίσω στις παιδικές μου μνήμες , θα θυμηθώ ένα χαρούμενο και ξένοιαστο παιδί . Είχα την τύχη , να μεγαλώσω σε ένα ευλογημένο τόπο , ( τον περιγράφω γλαφυρά και στο βιβλίο μου ) εύφορο και παραλιακό , με ανθρώπους φιλόξενους που νοιάζονταν για τον διπλανό  τους . Και σε χρόνια που τα παιδιά έπαιζαν στις αλάνες , έτρεχαν με τα ποδήλατα στους χωματόδρομους, σκαρφάλωναν στις μάντρες να δουν σινεμά όταν δεν είχαμε  χαρτζηλίκι για εισητήριο και τα γόνατά μας και οι αγκώνες μας ήσαν πάντα  γκρατζουνισμένοι από τα πεσίματα ...παράσημα της ξένοιαστης ζωής μας.   Η σχολική μας τάξη μας ένωνε όλους σαν αδέλφια .  Τώρα όταν τύχει να    συναντήσω  κάποια ή κάποιον   συμμαθητή από το δημοτικό, χαίρομαι,  λέω μέσα μου αυτός είναι αδελφός μου ή αδελφή μου . Γιατί δεν είχαμε μεταξύ μας ανταγωνισμούς και διαφορές .
 Επίσης είχα την τύχη να γεννηθώ σε μια οικογένεια δεμένη , με τους παππούδες τις γιαγιάδες , θείους, θείες και ξαδέλφια. Ο παππούς ήρθε πρόσφυγας απ’ την Μικρά Ασία και ξαναδημιούργησε απ’ την αρχή την ζωή του . Πατριαρχική νοοτροπία , ήθελε γύρω του τα παιδιά και τα εγγόνια του. Θυμάμαι όλες τις γιορτές να μαζευόμαστε στο σπίτι του και να γιορτάζουμε Χριστούγεννα και Πασχαλιές . Αλλά και τις καθημερινές εκεί στο σπίτι του βρισκόμασταν πάλι σαν κλωσσοπουλάκια στην ποδιά της γιαγιάς. Ο πατέρας μου μου μετάδωσε  την αγάπη του  για το διάβασμα και τα βιβλία. Δεν λυπόταν να χαλάσει λεφτά για να μου πάρει όποιο βιβλίο ήθελα και μουσικούς δίσκους. Αλλά κι εγώ χαιρόμουν πολύ αυτά τα δώρα
Μου άρεσε πολύ το διάβασμα ( εξωσχολικών βιβλίων εννοείται) και κρατούσα σημειώσεις με σκέψεις μου,  έγραφα ημερολόγιο και σκάρωνα  ιστορίες από οτιδήποτε που προκαλούσε εντύπωση . Ως  έφηβη ήμουν απόλυτα αιθεροβάμων,  πετούσα  στα σύννεφα ...αλλά είναι και φυσιολογικό για την ηλικία . 
Τα εφηβικά μου όνειρα ήσαν όνειρα θερινής νυχτός ανέφικτα.  Ονειρευόμουν ταξίδια μακρινά… άπλωνα κάτω τους χάρτες και ταξίδευα με τη φαντασία μου . Έβρισκα σε εγκυκλοπαίδειες την ιστορία και την πολιτιστική κουλτούρα των λαών και των τόπων που ήθελα να βρεθώ και φανταζόμουν   μέσα μου ιστορίες . Μάλιστα είχα σκεφτεί και τον τρόπο που θα έκανα πραγματικότητα τα ταξίδια μου. Θα έφτιαχνα ένα μουσικό συγκρότημα και θα κάναμε περιοδείες. Είχα βρει και το όνομα του γκρουπ  και το δικό μου καλλιτεχνικό ψευδώνυμο. Ζήτησα λοιπόν από τον πατέρα μου να με στείλει σε δάσκαλο μουσικής . Το είχαμε  φτιάξει  το γκρουπάκι μας και δίναμε  συναυλίες σε σχολικές  γιορτές . Αυτά ήσαν τα ανέφικτα όνειρα μια ανόητης έφηβης . Υπήρχαν όμως και τα εφικτά. Φανταζόμουν τον εαυτό μου σαν δασκάλα ή καθηγήτρια . Δεν έγινε τίποτα απ’ όλα αυτά πραγματικότητα . Δεν μετανιώνω για την πορεία που ακολούθησα , γιατί έφτιαξα μια όμορφη και δεμένη οικογένεια με το σύζυγο μου και τα παιδιά μου .        

 2)Τι σημαίνει για  σένα το γράψιμο; Τι είναι εκείνο που σε εμπνέει για  να γράψεις; Τι είναι αυτό που κάνει τελικά ένα συγγραφέα να θέλει να δημιουργήσει ; 
Για μένα το γράψιμο είναι μια διέξοδος . Επειδή δεν είμαι ιδιαίτερα ομιλιτικό άτομο ,θέλω να βγάλω τις σκέψεις μου και τις ανησυχίες μου στο χαρτί . Μια μελώδια ή οι στίχοι ενός τραγουδιού που θα με αγγίξουν και θα με συγκινήσουν μου δίνουν την έμπνευση να δημιουργήσω μια ιστορία .
Νομίζω πως όλοι  οι συγγραφείς αυτή την ανάγκη τους εξωτερικεύουν . Να δώσουν κομμάτι απ’ την ψυχή και το μυαλό τους  για να βρει μια δίοδο να περάσει η συσσωρευμένη ενέργεια των καταπιεσμένων συναισθημάτων τους .  Αυτό σημαίνει έμπνευση για μένα . Ο πόνος που εκφράζεται με ένα τραγούδι , με ένα πίνακα ζωγραφικής με μια ιστορία που θα τυπωθεί σ ΄ένα βιβλίο .  Είναι η ευαισθησία του  ανθρώπου που την εκφράζει με την καλλιτεχνική του φύση .
 3) Γράφεις συνήθως οργανωμένα και προσχεδιασμένα ή λειτουργείς με μια αιφνίδια έμπνευση; 

 Η διαδικασία είναι απλή και συνηθισμένη νομίζω. Υπάρχει ένα σχέδιο , με αρχή, μέση και τέλος, υπάρχουν τα πρόσωπα και η μυθοπλασία  και όλα περιπλέκονται ωραία και αρμονικά για να αρχίσει το γράψιμο . Στην πορεία όμως οι ίδιοι οι ήρωες ξεφεύγουν και αποκτούν δική τους βούληση . Ζωντανεύουν , γίνονται πρόσωπα υπαρκτά και ζητάνε άλλη διέξοδο . Και εγώ που τους έχω  δημιουργήσει δεν μπορώ να τους το αρνηθώ και ξεφεύγω μαζί τους με ξαφνικές και διαφορετικές επιλογές .  Νιώθω πως εγώ γίνομαι το μέσον που θα  χρησιμοποιήσουν για να εκφραστούν και να πορευτούν μέσα στην πλοκή της ιστορίας τους .

4) H ηρωίδα σου  μια χαμηλών τόνων γυναίκα που έχει περάσει δύσκολες  καταστάσεις και κρύβει μέσα της ένα βαθύ πόνο. Ωστόσο  θα τα καταφέρει να παλέψει  να βρει τη δύναμη και το κουράγιο να συνεχίσει . Εσύ είσαι έτσι στην προσωπική σου ζωή; Μαχήτρια; 
  

Η βασική ηρωίδα η Δώρα που αφηγείται  στον γιο της , την ιστορία της , είναι ένα πλάσμα δυναμικό , αλλά και ευαίσθητο . Είναι γυναίκα με πάθος , με εγωισμό  με πείσμα και αξιοπρέπεια . Αναγνωρίζει τα λάθη της αλλά δεν συγχωρεί εύκολα αυτούς που την πλήγωσαν . Δεν ξέρω αν περιγράφω εμένα αλλά ξέρω πως θα αγωνιζόμουν κι εγώ για το δίκιο μου . Μαχήτρια με την έννοια πατάω επι πτωμάτων για να αξιωθώ εγώ , όχι δεν είμαι . Μαχήτρια για το σωστό και το δίκαιο είμαι .


 5) Ένα εξαιρετικό βιβλίο  που διαθέτει κι ένα πολύ όμορφο εξώφυλλο. Τα εξώφυλλα παίζουν ρόλο στην πώληση; 

 Ναι πάντα ένα όμορφο εξώφυλλο τραβάει το μάτι . Κάτι πρωτότυπο και διαφορετικό  σου κινεί την περιέργεια να το ξεφυλλίσεις . 

6) Πολλές φορές  όμως παραπλανά . 

Ναι πολλές φορές παραπλανά ένα εξώφυλλο που δεν έχει σχέση με την μυθοπλασία του βιβλίου. Πολλές φορές ούτε ο τίτλος έχει σχέση.  Για να διαλέξω ένα βιβλίο, το πιάνω , το ξεφυλλίζω , διαβάζω την περίληψη και βλέπω και τις μέσα σελίδες του , αν η γραμματοσειρά  είναι καλή . Παίζουν πολλά ρόλο σε ένα βιβλίο για να τραβήξει την προσοχή. Είναι και το κλικ που θα σου κάνει με τη πρώτη ματιά.   

 7)«Αναίσθητοι και ονειροπόλοι» Το πρώτο σου βιβλίο. Πες μου λίγα πράγματα γι αυτό . 
 Αναίσθητοι και ονειροπόλοι  μου είναι μια ολόκληρη κοινωνία ανθρώπων . Είναι τα βιώματά μου, όπως τα έζησα εγώ , στον τόπο και στον χρόνο μου . Ήθελα να δώσω αυτό ακριβώς , μέσα στα τελευταία 50  χρόνια του αιώνα που έφυγε.  Την ευημερία, τις αλλαγές της νοοτροπίας μας, την πολιτιστική και τεχνολογική  ανάπτυξη στην καθημερινή μας ζωή . Να μιλήσω για το χωριό μου , για τα παιδικά μας χρόνια , για τις εφηβικές ανησυχίες μας και για την κατάληξη μας μέχρι την πρώτη μέρα του 2000 . Άλλαζε η χιλιετία και εμείς θα ανήκαμε πλέον σε περασμένο αιώνα . Ίσως να ένιωθα ενδόμυχα , ότι θα άλλαζαν και πολλά άλλα πράγματα , όπως και δυστυχώς έγινε , κι ήθελα να κρατήσω την παιδική αισιοδοξία μας και τον νεανικό ενθουσιασμό και αυθορμητισμό μας , τυπωμένο σ΄ ένα βιβλίο για να μην ξεχαστούμε .  

8) Πόσο δύσκολο είναι ένας συγγραφέας να πετύχει την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος από κάποιον εκδοτικό οίκο; Πόσο δύσκολο ήταν για σένα; 

Για ένα πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα, είναι πολύ δύσκολα τα  πράγματα στον κόσμο των εκδόσεων. Θα πρέπει να τους πείσει το κείμενο ότι αληθινά αξίζει να εκδοθεί. Από εκεί και πέρα είναι ζήτημα χρόνου. Εγώ το πήγα μόνο στον Εκδοτικό οίκο Λιβάνη και απλώς περίμενα. Είχα θετικές κριτικές και τελικά εκδόθηκε μέσα σ’ ένα χρόνο.   

9)Νιώθεις απόλυτα ελεύθερη κατά τη συγγραφή ή μήπως υπάρχουν φορές που αισθάνεσαι ότι εισβάλουν παρά την θέλησή σου επιρροές από άλλα αναγνώσματα σου;  
Όταν γράφω νιώθω απόλυτα ελεύθερη να γράψω όπως εγώ τα σκέφτομαι και τα εννοώ μέσα στο  μυαλό μου. Ίσως μερικές φορές να συμπίπτουν οι δικές μου απόψεις με άλλα αναγνώσματα, αλλά παρθενογένεση δεν υπάρχει πλέον στη λογοτεχνία. Έχουν ειπωθεί σχεδόν όλα. Πολλά βιβλία μοιάζουν στην θεματολογία τους , αλλά έχουν την προσωπική σφραγίδα κάθε συγγραφέα, που λειτουργεί με την δική του ευαισθησία και λογική. Αλλιώς θα το αναπτύξω εγώ , αλλιώς κάποιος άλλος. Όμως  σίγουρα υπάρχουν λογοτεχνικοί θησαυροί, μεγάλων και κλασσικών συγγραφέων που μ’ έχουν επηρεάσει ως προς το ύφος και τη γλώσσα. 

10) Τώρα ετοιμάζεις κάτι καινούργιο, έτσι δεν είναι; 
Ναι έχω έτοιμο το δεύτερο βιβλίο μου, που εγκριθεί προς έκδοσην από τις εκδόσεις Λιβάνη. Κι  αυτό το βιβλίο μου το αγάπησα πολύ και το πίστεψα . Είναι πιο ανάλαφρο και περιγράφει με χιούμορ ίσως και με αστείο τρόπο, δύσκολες καταστάσεις και τραγικές συμπτώσεις που συμβαίνουν στους ανθρώπους. Έχω καινούργια πρόσωπα και καινούργια μυθοπλασία αλλά έχω και ορισμένα πρόσωπα απ’ το πρώτο μου βιβλίο που κινούνται διακριτικά και αθόρυβα στο πλαίσιο της ιστορίας μου . Θα δούμε λοιπόν την ζωή τους 10 χρόνια μετά, που βρίσκεται η Δώρα και  ο γιος της. Τι τους επιφύλαξε η ζωή τους. Κεντρικές ηρωίδες μου  εδώ είναι η Ναυσικά και η Μαρίνα δυο νέες συνομήλικες κοπέλες που γνωρίζονται επεισοδιακά. Μια μυστική συμφωνία που έγινε πριν από χρόνια αποκαλύπτεται από ένα τραγικό γεγονός. Κι αυτό  το βιβλίο μου είναι πολυπρόσωπο γεμάτο ανατροπές και εκπλήξεις. Ανυπομονώ να το δω τυπωμένο και να το χαρώ. 

 11)Τα μελλοντικά σου σχέδια;
 Τα μελλοντικά μου σχέδια;  Δύσκολο να τα εκφράσω γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν βλέπουμε φως και ελπίδα από πουθενά. Εγώ αυτό που μπορώ να κάνω είναι να γράφω τις ιδέες μου και να τις χαρίζω σε φίλους που θέλουν να τις διαβάσουν.

 12)Τι ονειρεύεσαι; 
Ονειρεύομαι ένα κόσμο ειρηνικό. Να έχουν οι άνθρωποι εργασία κα μισθό για να ζουν με αξιοπρέπεια, απλότητα και ευτυχία. Για τα νέα παιδιά να κάνουν την δική τους επανάσταση και αντίσταση, στο σάπιο κατεστημένο και να αναδείξουν μέσα από τον αγώνα τους ένα νέο τρόπο ζωής. Προσωπικά για μένα εύχομαι να είμαι με την οικογένεια μου καλά, να έχουμε υγεία,  να απολαύσω μαζί με τον σύντροφό μου στιγμές  οικογενειακής θαλπωρής, όταν θα μαζεύουμε κι εμείς σαν τα κλωσοπουλάκια τα εγγόνια μας στο σπιτικό μας .  Σ΄ ευχαριστώ πολύ Μαρία μου για την κουβεντούλα μας  και την γνωριμία μας . 

Ζηνοβία Μαρνέζη .   Νοέμβριος  2011          

3 σχόλια:

  1. Μια συνέντευξη που με τη Μαρία Προδρόμου στο τεύχος Νοεμβρίου 2011 στο περιοδικό MAG NEWS.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ωραία.. καλη επιτυχία στο βιβλίο σου καλή μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λαμπρινή μου ευχαριστώ , είναι μια παλιά συνέντευξη σε διαδυκτιακό περιοδικό, πριν ακόμα κυκλοφορήσει η Κοραλία της σιωπης .

    ΑπάντησηΔιαγραφή